Mind-Warm-Ups Real Numbers

Problem 1: What number is at the mid-point of the real number line?
Ans: 0.

Problem 2: what numbers are at the end points of the real number line?
Ans: -∞ is at the left end-point and ∞ is at the right end-point..

Problem 3: what is the general name for the numbers to the right of the mid-point of the real number line?
Ans: positive numbers (+ve numbers).

Problem 4: what is the general name for the numbers to the left of the mid-point of the real number line? Ans: negative numbers (-ve numbers).

Problem 5: classify all the numbers of the real number line into two primary groups. indicate a member of each group.
Ans: rational numbers and irrational numbers.

Problem 6: broadly classify rational numbers into two groups.
Ans: whole numbers and ratios of whole numbers.

Problem 7: what ranges on the real number line represent fractions?
Ans: the range between -1 and 0, -1<x<0; and the range between 0 and 1, 0<x<1.

Problem 8: If n is an arbitrary whole number, what is the whole number immediately before n and what is the whole number immediately after n?
Ans: n-1 is before n; n + 1 is after n.

Problem 9: Classify the four basic arithmetic operations into two arithmetic operations.
Ans: addition and subtraction because multiplication is a form of addition and division is a form of subtraction.

Problem 10: Given that a and b are numbers, if the following are true , what is the value of a?
   b + a =b
   a - b = -b
   b x a = 0
   b/a is undefined.
Ans 10: a = 0.

1       2       3       4       5

Peter Oye Sagay

© 2000-2016 | All rights reserved.